Kære kikkertmodtager.

Erfaringer med at bygge.

Onsdag den 27.01 var 7 naturfagskonsulenter på Bellahøj Skole for at lære at bygge Galileoscoper. De byggede hver en kikkert, satte den på stativ og observerede ud gennem vinduet med 25 x forstørrelse og så flotte klare omvendte billeder. Nogle observerede også 50 x forstørrelse med Barlowlinsen og 18 gange retvendt forstørrelse med det lille okular. Det er lettest at styre 25 x forstørrelse, fordi synsfeltet er større og fordi det er mere lysstærkt.

Man skal være meget omhyggelig når man samler okularerne. Ved 25x okularet skal 4 linser og en blænde indsættes på den helt rigtige måde. (se den norske byggevejledning på www.boernafgalileo.dk) . To linser skal sættes tæt sammen på den rigtige måde og presses ned i en rille samtidigt. To andre linser skal sættes samlet ned i den anden rille, således at de konvekse, runde linser i hvert par sidder ind mod midten.

Nogle konsulenter vil selv samle okularerne inden de sender dem ud til skolerne, fordi de synes at det var særligt vanskeligt at samle okularerne.

Jeg har ladet eleverne i en femte klasse samle okularer. Jeg viste dem bygningen trin for trin. De hjalp hinanden to og to med at bygge. Efter hvert trin var jeg rundt og kontrollere, at alle havde bygget rigtigt. På den måde lykkedes det for dem at bygge rigtigt.

Det er meget vigtigt at det første hold er meget omhyggelige, så at ingen linser går tabt. Når de to okularer er bygget korrekt, synes jeg ikke at der er nogen grund til at skille dem ad igen. Det andet hold kan modtage Galileoscoperne i en materialekasse. De må gerne prøve at skille kikkerten ad og samle den igen – blot synes jeg ikke at der normalt er nogen god grund til at adskille okularerne. Når læreren giver de senere lånere lov til at skille og samle de store dele af kikkerten, er det vigtigt at have tjek på at bygningen sker rigtigt.

Når kikkerterne skal sendes, skal de være samlede og ligge i en materialekasse, så at ingen dele bliver væk. Barlowlinsen, det lille okular og B-ringen kan ligge i en lille kasse for sig i materialekassen. Det store okular (25 x) kan man lade sidde i kikkerten. Det er jo det okular, eleven normalt skal bruge. Barlowlinsen kan f.eks. bruges, hvis man med 25x okularet indsat har fundet Saturn. Så kan man samle Barlowlinsen med 2 okularer og indsætte den i fokuseringsrøret og fokusere. Så vil man kunne se Saturns ringe.

Det vil være en god ide´ at købe en pose med rem til hvert enkelt Galileoscop. På den måde kan eleven bedre transportere kikkerten hjem og tilbage til skolen. Det er jo meningen at eleverne skal have kikkerten hjemme i nogle dage, så at de kan observere om aftenen. Evt. kan to elever, der bor tæt på hinanden, deles om en kikkert.

Stativer:

Vi afprøvede stativer købt over nettet af AvXperten i Grenå. Alle fotostativer passer til Galileoscopet, fordi der i Galileoscopet er indsat en passende møtrik.

Følgende gulv-stativer er gode: (Max højde, pris) : (1300 mm, 169 kr.) og ( 1340 mm, 199 kr.) og (1610 mm, 249 kr.). Størrelse, vægt og stabilitet vokser med prisen. Der medfølger tøjpose med rem til alle stativer. Bordstativerne og gulvmodellen (1050 mm, 139 kr.) er for dårlige til formålet, synes jeg.

Jeg har talt med AvXperten. Køber man stort ind, kan man få rabat. Men hvis man ønsker store antal, skal AvXperten først bestille varerne hjem.

Man kan købe meget billigere hos geeks.com i Californien, men jeg kender ikke forsendelsesomkostningerne, da de ikke har svaret på min mail. Her er prisen f.eks. 10$ pr. stk.

Det anbefales at købe stativer. Dog kan man spænde Galileoscopet fast til et cykeforhjul, når cyklen står på hovedet. Men uden støtte er det ikke muligt at få glæde af Galileoscopet.

Omtale:

Jeg har skrevet om Galileoscperne på Materialeplatformen på EMU. Der kan man også se, hvor man kan låne et klassesæt Galileoscoper.

I Folkeskolen nr. 2 den 28.01.2010 side 49 kan man læse, at Galileoscoperne bl.a. udlånes fra alle Centre for Undervisningsmidler.

Desuden regner jeg med at tilbuddet kommer med i hvert CFU´s materialeliste.

Kikkertaftener.

Jeg vil maile til amatørastronomer i hele landet og forberede dem på, at lærere vil kontakte de lokale amatørastronomiske foreninger for at starte et samarbejde om at arrangere kikkertaftener på skolerne. Mange amatørastronomer vil gerne stille deres store kikkerter op ved skolerne. Så kan elever og forældre få et syn, der vil gøre indtryk. I København har der ved sådanne arrangementer været lange køer af folk, der ventede på at få et glimt at Saturn, Mars, Månen eller Jupiter i den store kikkert. For fremtiden kan folk, der står i kø så bruge ventetiden på at se i et Galileoscop eller i en fuglekikkert.

I København var det Mikael Svalgaard, der kørte ud til mange skoler med Børn af Galileos store Dobsonian kikkert, der har et 40 cm bredt spejl. Han havde sagt, hvilken uge arrangementet skulle finde sted, og det blev opreklameret på skolen. Men selve datoen blev først valgt en middag, hvor DMI - Byvejr forudsagde klart vejr samme aften. Nu opreklamerede lærerne arrangementet på skolen ved et ”allekald ”og med mails til alle på forældreintra og elevintra. Derfor kom der rigtigt mange.

Kikkertaftener på skolerne er kun mulige, mens der er vintertid. Under sommertiden bliver det for sent mørkt. I det kommende forår 2010 vil man foruden Mars også kunne se Saturn om aftenen.

Tilbagemelding:

Jeg håber at de fleste af jer har fået Galileoscoperne. I må meget gerne melde tilbage om hvordan det går med at udlåne dem. Jeg vil også blive glad, hvis lærerne sender mig tekst og billeder fra deres kikkertprojekter.

Stjernekammeret

Hvis I bor tæt på København er det også en god idé at klassen besøger Stjernekammeret på Bellahøj Skole for at opleve stjernehimlen. Her kan I også få ideer til, hvordan I kan arbejde videre.

Venlig hilsen fra

Carsten Andersen
Børn af Galileo
Stjernekammeret
Bellahøj Skole